2016(e)ko azaroaren 9(a), asteazkena

#iragarkikuriosoak01 (aurkezpena)

Ongi etorriak, noizbehinka konpartituko dudan iruzkin mota desberdin onetara; iragarki "kuriosoak", alegia (#iragarkikuriosoak). Berton iruzkin bakoitzeko iragarki bat "destripatuko" dugu. Zertan engainatzen gaituzten edota ze nolako trikimailu edo tranpa prestatzen diguten euren produktuak saltzeko intentzioz. Era berean, batzuetan legearen mugekin edota konpetentziaren baliogabetzearekin jolastuz; nola lortu nire produktua konpetentziarenak baino "hobea" dela sinestarazi. Eta askotan ere, sasi-zientziekin lakrikunkeriatan ibiltzearen ondorioz, gezurretan edota osasunerako arriskutsuak diren joerak bultzatzen ibiltzen diren. Ekiogu beraz, lehenengoarekin eta lasai, normalean ez ditugu ezagutza sakonik beharko, adarra jotzen ari zaizkigula detektatzeko.

Hona hemen, gaurko iragarki kuriosoa. Hasi aurretik, ni ez naiz nutrizionista (horretarako esparru horretan hezi eta diharduten profesional asko daude) baina iragarki hau ikusi eta sentsazio oso arraro bat jasatea ezin dut saihestu. 


Egosi dezagun salda; amatxo erosketetatik dator. Semeak, erositakoak saskitik ateratzen dizkio sukaldeko mahai gainean. Azenario eder-eder batzuk. Aza potolo bat. Zer gehiago? Saskiaren barnera sartzen zaigu kamera eta... zer daukagu hor? Aneto oilasko salda aurrez sukaldatua!!... eta hementxe dator hoberena: "%100ean produktu NATURAL eta FRESKOEKIN eginda"... aupa!! Hori horrela esatean, bi duda edo ezinegon suertatzen zaizkit:
  • Alde batetik, gainontzeko oilasko saldek zer demontre dute? Ze pozoi klase daramate?
  • Beste alde batetik, salda hau egiteko azenario %100 NATURALAK erabili badituzte, nolakoak dira azenario "ez-naturalak"? Edota soilik tarteko ehuneko batean naturalak direnak? Ezagutzeko irrikitan nago. Eta mesedez, ez dadila etorri transgenikoen aurkakoren bat, genetikoki eraldatutako azenarioak naturalak ez direnik esatera. Eztabaida horretan sartzeko egunik ez daukat gaur.
Eta bukatzeko gomendio txiki bat edo gogoeta "xume" bat: ez litzateke hobe izango, salda kartoi horren ordez, erosi dituzun azenario eder horiekin, aza potolo horrekin eta saskiaren barnean ikusi ditudan patatekin, zuk zeuk egitea salda bat? Denbora faltagatik? ya... en fin... nahikoa hitz egin dugu.

Eta kontuz, ez naiz sartu, eraketa edo osagaiei dagokionez, zeintzuk salda diren besteak baino hobeak edota txarragoak baloratzera. Horrek beste artikulu askotarako emanen luke eta gai hauetan adituak diren dietista-nutrizionistek esateko asko izango lukete irizpide fidagarriagoekin. Irakurlea zaren zu, nutrizio datuei dagokionez, zure irizpide profesionaletik aztertuta, iruzkindu nahi eta ahal baduzu, ongietorria eta oso baliagarria izango da.

2 iruzkin:

  1. Ea ba Ramon. Eta esaldia osorik hartzen badugu? "% 100 produktu natural eta freskoekin eginda". Eta hemen dago gakoa: "eta" juntagailua. Azenarioak naturalak izango dira, baina freskoak izan ordez deshidratatuak izan zitezkeen, edo ez?
    Publizitatean ari direnak artista hutsak dira eta ziur nago hori horrela nahita egin dutela.
    Dena den, ez pentsa hona iragarkian esandakoa defendatzeera natorrenik! Argi dago etxean egindakoak salda hori baino freskoago eta naturalago izateko aukera handiak dituela.
    Ondo segi motel! ;)

    ErantzunEzabatu
    Erantzunak
    1. Aupa Ioseba, hala da bai; freskoaren kontzeptuarekin ez dut horrenbesteko arazorik ikusten, baina "%100 naturalak", hiltzen nau jajaja

      Ezabatu